Ghimbirul e un condiment popular, o planta medicinala folosita de mii de ani, cu proprietati nelimitate.

In China, de exemplu, a fost folosit in reglarea digestiei si tratarea bolilor de stomac de mai bine de 2000 de ani.

Ghimbirul e deosebit de pretuit in bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal sau Bangladesh. In vreme ce un nume alternativ al ghimbirului la noi in tara, introdus de turci in Moldova și Muntenia a fost cel de ‘piper alb’.

Radacina de ghimbir este bogata in zinc, calciu, cupru, potasiu, magneziu, vitaminele B6, C si D, iar consumul de ghimbir are o serie de beneficii printre care se afla si urmatoarele:

Intareste sistemul imunitar

Ajuta corpul sa transpire si astfel ajuta la tratarea racelilor.

Ghimbirul consumat 4-5 zile la rand, fie sub forma  de ceai, fie crud trateaza cu succes atat raceala, cat si simptomele ei.  Este atat de concentrat in substante active incat nu trebuie consumata decat o mica cantitate pentru a simti efectele lui benefice.

Lupta impotriva cancerului ovarian

Extractul de ghimbir s-a dovedit ca provoaca moartea celulelor de cancer ovarian. Are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si anti-tumorale. Se pare ca studiile au aratat ca in prezenta ghimbirului, celulele canceroase si-au incetinit evolutia. De asemenea, se crede ca celulele canceroase nu dezvolta rezistenta la ghimbir, asa cum se intampla cu chimioterapia si alte medicamente.

Are proprietati antiinflamatorii

Consumul de ghimbir ajuta la imbunatatirea circulatieie sanguine, fiind si un puternic antiinflamator. Ghimbirul s-a dovedit a fi un puternic aliat impotriva artritei, deoarece proprietatile sale au puterea de a inhiba acumularea reziduurilor care provoaca duereri la nivelul incheieturilor. In urma unor studii s-a constatat ca 75% din pacientii cu artrita si 100% din pacientii cu discomfort muscular au obtinut o diminuare a durerii in urma consumului de ghimbir.

Remediu impotriva greturilor la femeile insarcinate

Se pare ca ghimbirul reduce simptomele de greata in sarcina, fiind suficienta o cantitate mica pentru consum. Ghimbirul contine mai multi compusi chimici, printre care si shogaols si gingerol, care imbunatatesc functia digestiva si astfel combat greata.

Ceaiul de ghimbir este o modalitate eficienta de a reduce senzatiile de greata si varsaturi.

Ameliorarea astmului bronsic

Specialisti ai Universitatii Columbia au demonstrat ca radacina de ghimbir poate sa-i ajute pe pacientii cu astm sa respire mai usor.

Se pare ca efectele ghimbirului se produc ca urmare a interactiunii cu o enzima numita fosfodiesteraza 4, implicata in moderarea proceselor inflamatorii. Sucul obtinut dintr-o radacina proaspata de ghimbir, in amestec in parti egale cu sucul de morcovi, este de mult timp recomandat in homeopatie bolnavilor cu astm, in cure de 15 zile dimineata sau in perioadele de exacerbare a astmului.

Ghimbirul se mai poate folosi si pentru tratatarea colicilor, diareei, ameliorarea bolilor de inima, durerilor de cap si durerilor menstruale.

Cu drag,

Supermami!