Alergia la laptele de vaca este una dintre cele mai raspandite alergii la sugari, afectand aproape 3% dintre copiii cu varste de pana in 5 ani.

Laptele de vaca contine grasimi, un zahar (lactoza) si proteine. Proteinele sunt responsabile de aparitia alergiilor. Proteinele raspunzatoare de aparitia alergiilor sunt cazeina alfa si beta lactoglobulina.

Simptome

Alergia la laptele de vaca se manifesta prin eruptii ale pielii de genul eczemelor sau dermatitei atopice, edem al fetei, buzelor, ochilor si pleoapelor.

Mai pot aparea si manifestari respiratorii: secretii nazale apoase, tuse spastica, seaca sau manifestari digestive: scaune diareice, numeroase, cu mucus, alteori scaune pastoase, lucioase, colici sau varsaturi.

De regula, medicii pediatrii recomanda teste antialergice specifice, panel alimentar si panel pediatric.

Tratament

Alergia la laptele de vaca dispare pana la varsta de 5 ani, putine sunt cazurile in care aceasta alergie ramane pentru toata viata.

Pana la disparitia ei se elimina din alimentatia copilului, laptele de vaca si derivtatele dar sub atenta supraveghere a pediatrului, el va specifica cu ce sa le inlocuim.

Se recomanda inlocuirea laptelui praf normal cu un lapte praf hipoalergenic, pentru copiii alimentati artificial iar pentru cei alimentati natural se recoamanda ca mamicile sa nu consume laptele de vaca si derivatele.

Cu drag,

Supermami!

sursa foto: copilul.ro